lördag 12 juni 2010

tal

jag tänkte lägga upp två tal, som handlar om våra år uppe i malung, på freeridegymnasiet. Dom har två talen blev aldrig talade, men publicerade på facebbok. Det är en del intärna grejer med, som kan göra att det låter konstigt, men förstår man dom tycker man nog att det är sjukt kul!

det första talet är skrivet av min tränare, mentor och "extrapappa" ;) nämligen peter isaksson. Han klarade inte av att säga talet under studenten, därför att hans röst inte höll, men han skulle ha sagt det innan min klass gick upp på scen!

peter isaksson:
En höstdag för tre år sedan blev jag stolt fader till en brokig skara, till hälften vuxna, tonårsbarn.

En brittisk ekorre från Ipswich
En framtida limkarl från Fredriksberg
En spenslig morgontrött bohemisk värmlänning
En smått förvirrad gamling från Mora
En tre äpplen hög lintottig Islänning
En isländska som hade svårt att skilja löksås från löksoppa
En oerfaren falubonde som söker fru
En ständigt leende filosoferande konstnärssjäl från Orsa
…åsså Granlund

Jag har som alla föräldrar gett barnen råd om allt från amorösa äventyr till löksoppa

Man har hållit deras hand när de varit hos doktorn och skällt på dem när de efter tre år inte lärt sig att gå på de första lektionerna på måndag och de sista lektionerna på fredag

Man gläds med dem när de fått hångla lördagskvällen och lider med dem av samma orsak

Ibland skäms de för mig och ibland är jag ganska bra att ha

…och som för alla föräldrar kommer den läskiga, skräckblandade förtjusningen när barnen ska flytta hemifrån

Jag kommer att sakna när ni kommer smygande till kontoret för att lägga er i soffan och sova en halvtimme innan lektion

Jag kommer sakna er glädje när ni klarat G i Matte B

Och jag kommer sakna er mest av allt när ni går härifrån idag

Men som andra pappor kommer jag sitta kvar på skolan i min gungande snurrstol och lyssna på hårdrock med kloka och goda råd i bakfickan

Kontorsdörren kommer alltid vara öppen för er


Nästa tal är skrivet av min goda vän julius aspman, som fick lika som alla andra som gick svenska C att skriva ett tal till någon gång under studenten, och om man ville det så fick man tala det. Han läste aldrig upp det, men lika som peter så publicerade julius talet på facebook.

Julius aspman!
Skolan börjar 09.00

Klockan ringer, 08.30, Snooze till 08.45. Tar mig själv i kragen och kliver upp ur sängen, man vill ju inte komma för sent till skolan... När jag tröttsamt släpar mina fötter förbi Hannes dörr ser jag i ögonvrån hur han ligger där och snarkar, med dregel på kudden och snusen på fönsterbrädet. Precis då jag ska stänga igen dörren hör jag hannes viska med skrovlig röst, Skicka ett sms om det är lektion daah.. Jag sätter på min musik och lägger longboarden på marken för att rulla iväg, 50m framför mig ser jag, ett vackert, blont hårsvall. Jag rullar ikapp och ser till min, icke så stora förvåning att det är Anna örarbäck, jag busvisslar och hon vänder sig om med ett leende i hela ansiktet. Vi pratar om mycket på väg till skolan, men mestadels om henne själv, faktiskt bara om henne, och hennes gnäll om plugg, killar, ogjord träning, dåligt väder, idiotiska lärare OSV, men hon lyckas fortfarande sprida den typiska annaglädjen runt sig, och man får en ljusare syn på den kommande skoldagen.
Väl inne i skolan hör man ett gällt skratt från kafeterian, som inte går att missta sig på, där sitter järngänget; Per edvall, tight tröja, mycket skägg och pratandes i telefonen, mest troligt talandes med någon som ska fixa något åt en av de 50 elever som han generöst hjälper med utrustning, otroligt manlig, och mitt emot honom, hans motsats, profilen Bengt Åsemark, gladlynt, peppande liten 44årig gangster. Och till vänster, vår alles första riktiga skräck, Peter Isaksson, som just denna dag inte ser mycket ut för världen, då han bara har fått i sig 2 av sina 4 koppar kaffe.
När man 5 minuter för sent anländer till klassrummet är den enda som sitter där Erik, den prydlige, tillfixade, Seriöse, självgode Erik fernvik, med sitt söta lilla leende, alltid i tid till lektionerna. Där sitter han och knappar på sin telefon, skickar sms till sina övriga klasskompisar och påminner om att vi har börjat, alltid mån om att få med oss alla.
När läraren kommer till Halldor i namnuppräkningen så hör man ett lätt skratt över klassrummet, han är i USA och vinner X-games..
en kvart in i lektionen kommer en drös hockeytjejer in i rummet, Nathalie i gråa mjukisbyxor och grå huvtröja, hetsigt pratandes om någon dum tränare, Therese med dialektinspiration från Skåne till lappland och Beatrice som mest är tyst och söt, tror vi?!
25 min senare ser man en igenkännande sliten Kaskmössa nätt och jämt nå över dörrfönstrets kant, in kommer den trötta norrlänningen
- Oj, när börjar vi? Ursäkta att jag kom försent.. (norrlänska)
Niklas granlund har anlänt, och ett lugn lägger sig över klassrummet som påverkar oss alla positivt.
Hungern är kommen, lektionen slutar och man vill så fort som möjligt hinna till matsalen, men förgäves, man har ju Jack med sig, då han ska stanna och prata med varenda levande varelse på vägen dit, med sitt charmiga, brittiska utseende och det energirika kroppsspråket.
På lektionen efter lunch, tio minuter efter start kommer Ragnhildur sött intrippandes i klassrummet
- ursäkta för de jag är sen, jag har varit på hospitalen och hämtat yt min penicelin.
Vid naturkunskapslektionen tar Niklas för första gången sedan förseningen ton:
Joo, jag såg på Discovery här om natten när jag inte kunde sova, å då såg jag att blåvalar kunde bli nästan 28 meter och väga nästan 200 ton, stämmer de verkligen?
alla skrattar och lektionen fortsätter med att Hannes droppar in lite för sent I någon sliten tröja som han snott från morsan, och trasiga byxor, som bara han skulle kunna få att se bra ut.
Vid en diskussion på samhällskunskapen sitter alla tysta ända tills Markus kommer in genom dörren och fullständigt regerar klassen I diskussionen med sin grymma allmänbildning. Adam, vår alles riktiga rockstar ser en brud glida förbi utanför klassrummet och blixtsnabbt säger han; Tjeena Sunshine, wanna have some fun?
Alla skrattar och man inser karaktärerna I klassen.

Jag lägger mitt arbete åt sidan och begrundar klassen, och trots alla förseningar och allt prat om tjejer och fester så lyckas tamigfasen alla på något vis till slut trots att anton och Zebastian har en gemensam närvaro på 10% kommer lyckas på annat sätt. Jag ser ett otroligt värde av hela klassen och skrattar lite lätt åt karaktärerna. Jag återgår till mitt arbete och plötsligt ser uppgiften mycket enklare ut, och jag kommer till insikt med hur mycket en bra klass faktiskt påverkar.


Tack för dessa tre år. Time flies, when your’e having fun.


Julius Aspman RSP07


Måste säga att jag är sjukt imponerad av båda, visste att båda ahde bra fantasi, men jag gillar verkligen julius tal.
Det kommer upp flera bilder från studenten och studentveckan framöver.


Later/ erik fp.s! för jag har tagit studenten!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar